„Aparenţe înşelătoare“, filmul oferit astăzi de EVZ pe DVD, are în spate un regizor nominalizat la Oscar, Atom Egoyan, şi istoria provocatoare a unei crime neelucidate.
Un film noir despre faţa întunecată a showbizului, o crimă neelucidată, sex, droguri, lux şi un roman în pregătire, aşa ar putea fi descris, în cuvinte-cheie, „Where the Truth Lies“/ „Aparenţe înşelătoare“, regizat de Atom Egoyan. Pelicula, selectată în competiţia oficială de la Cannes în 2005, are la bază romanul omonim semnat de Rupert Holmes, care explorează partea distructivă, decadentă a faimei şi luxului.
Un duo faimos în showbizul american al anilor ’50, format din Lanny Morris (Kevin Bacon) şi Vince Collins (Colin Firth), îşi scurtează neaşteptat cariera despă rţindu-se, după ce o frumuseţe blondă este descoperită moartă în camera hotelului de lux din New Jersey, unde cei doi îşi petrecuseră noaptea.
Fiindcă ambii au în mânecă alibiuri puternice, poliţiştii nu pot dovedi crima, care le clatină în schimb reputaţia. După 15 ani, când carierele lor apuseseră de mult, scriitoarea Karen O’Connor (Alison Lohman) primeşte o comandă provocatoare din partea unui editor: o carte despre viaţa lui Vince Collins. Seducându-l pe unul dintre ei şi intervievându-l pe celălalt sub pretextul cărţii (cei doi nu comunicau de ani buni), autoarea elucidează misterul crimei.
Interzis americanilorsub 17 ani
Deşi primit cu entuziasm de critici, filmul n-a avut o soartă prea bună în box-office nu pentru că n-ar fi fost savurat de public, ci din cauza cenzurii. Pelicula a primit eticheta „Interzis celor sub 17 ani“, un fel de „sărut al morţii“ din partea comisiei însărcinate cu ratingul (Academia Americană de Film), din cauza unor scene de sex explicit - mènage à trois -, în care apar şi Kevin Bacon, şi Colin Firth.
Consecinţele: filmul are p