În cazul unor tranzacţii, pericolul cel mai mare este ca toată lumea să se concentreze asupra performanţelor financiare şi operaţionale, dar să uite cel mai important lucru: oamenii. Anul trecut, valoarea achiziţiilor şi fuziunilor realizate pe piaţa românească a depăşit cinci miliarde de euro, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă şi audit KPMG. Estimările pentru 2008 indică un nivel de circa 2,6 miliarde de euro, dacă nu se va mai petrece o megatranzacţ
În cazul unor tranzacţii, pericolul cel mai mare este ca toată lumea să se concentreze asupra performanţelor financiare şi operaţionale, dar să uite cel mai important lucru: oamenii.
Anul trecut, valoarea achiziţiilor şi fuziunilor realizate pe piaţa românească a depăşit cinci miliarde de euro, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă şi audit KPMG. Estimările pentru 2008 indică un nivel de circa 2,6 miliarde de euro, dacă nu se va mai petrece o megatranzacţie de genul preluării Rompetrol de către KazMunaiGaz.
Totuşi, „din primele 20 cele mai importante tranzacţii încheiate anul trecut, jumătate sunt în domeniul imobiliar“, arată Wilson Balachandra, partener în cadrul companiei.
Câte dintre aceste fuziuni şi achiziţii vor putea fi considerate însă a fi de succes şi vor aduce valoare adăugată? Raportul „Legături periculoase: Fuziuni & Achiziţii – Jocul integrării“, realizat de Hay Group, companie de consultanţă în management, dezvăluie faptul că, în organizaţiile care fuzionează, timpul de numire a unei noi echipe de management durează, în medie, 74 de zile.
Exceptând achiziţiile din domeniul imobiliar, unde, în cazul proiectelor, nu se pune problema resursei umane, studiul, care a analizat peste 200 dintre cele mai mari fuziuni şi achiziţii din Europa, începând cu anul