» Seful DNA declara ca functionarii statului sunt privilegiati in fata instantelor, iar pedepsele sunt blande, incurajand coruptia.
» Din 109 infractori condamnati, doar un sfert au ajuns la inchisoare.
» Prejudiciul adunat si probat prin rechizitoriile DNA de anul trecut se ridica la 100 milioane de euro.
Seful directiei nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, a acuzat judecatorii ca in ultimul an au fost prea blanzi cu inculpatii corupti: 81 de condamnati cu suspendare si doar 28 cu executarea pedepsei. "Nu pot decat sa observ ca exista o diferenta mare intre condamnarile in cazul criminalitatii gulerelor albe fata de condamnarile ce privesc criminalitatea cu violenta." Morar a mai subliniat ca pentru cei trei judecatori condamnati anul trecut (din care doi cu suspendare) s-au acordat circumstante atenuante deoarece nu au fost condamnati anterior. "Daca ar fi avut antecedente penale, nu ar mai fi fost in functie, este logic. Se creeaza sentimentul ca institutiile statului se protejeaza reciproc. Judecatorii, in aceste cazuri de coruptie, se raporteaza la minimum pedepsei, nu spre maximum." seful DNA a mai dat exemplul celor 12 vamesi care au fost condamnati cu suspendare, a celor 16 din cei 25 de ofiteri de politie care au primit acelasi tip de pedeapsa plus doi avocati care nu au stat nici o zi dupa gratii. "Cu acest gen de pedepse, nu se mai sperie nimeni de condamnarile faptelor de coruptie", a completat Morar, care a sugerat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa analizeze aceste statistici pentru a lua masuri.
Dezincriminarea fraudei bancare, prin care fapta de acordare de credite ilegale nu mai este cercetata de Directie, deciziile Curtii Constitutionale si modificarile Codului de procedura fiscala au condus la incetinirea anchetelor si chiar achitarea unor inculpati. Astfel, din cei 54 de inculpati