1,2 milioane de cetăţeni ai UE cer ca Parlamentul European să rămână doar la Bruxelles. Militanţii care cer de mai mulţi ani stoparea "circului ambulant" pe care europarlamentarii îl fac 1,2 milioane de cetăţeni ai UE cer ca Parlamentul European să rămână doar la Bruxelles.
Militanţii care cer de mai mulţi ani stoparea "circului ambulant" pe care europarlamentarii îl fac timp de o săptămână, în fiecare lună, pe ruta Bruxelles - Strasbourg, au câştigat ieri o victorie importantă. O petiţie semnată de 1,2 milioane de cetăţeni europeni a fost discutată ieri de Comisia pentru petiţii a Parlamentului European.
Militanţii încearcă să pună capăt unor cheltuieli de aproximativ 200 milioane de euro anual, bani necesari transportului europarlamentarilor, plăţii hotelurilor şi întreţinerii sediului Parlamentului European din Alsacia.
"Pentru programul Erasmus, UE cheltuieşte numai 46 milioane de euro anual, iar acest du-te-vino costă aproximativ 200 milioane de euro", se plânge austriacul Peter Strempel, primul dintre cei 1,2 milioane de europeni care au semnat petiţia on-line.
Iniţiativa a fost lansată de actualul ministru suedez pentru afaceri europene, Cecilia Malmström. Militanţii accentuează şi modul în care această situaţie afectează mediul. Astfel, un studiu publicat în 2007 arăta că această plimbare generează cel puţin 20.000 tone de emisii de CO2. Acest lucru este în contrast cu politica UE de a reduce efectele încălzirii globale.
Unul dintre oficialii de la Parlamentul European susţine că Legislativul nu are nicio putere în acest caz şi că lucrurile pot fi schimbate doar în urma unei decizii unanime luate la nivelul şefilor de stat şi de guvern. Conştientă de impedimentele de ordin juridic, europarlamentarul liberal din Marea Britanie Diana Wallis a propus în schimb apariţia unui mecanism mai detaliat care să se ocupe