Reorganizarea Gărzii de Mediu a reaprins lupta dintre liberali şi democraţi. În timp ce liberalii vor să trimită comisarii pe teren şi să desfiinţeze comisariatele judeţene, senatorii
Reorganizarea Gărzii de Mediu a reaprins lupta dintre liberali şi democraţi. În timp ce liberalii vor să trimită comisarii pe teren şi să desfiinţeze comisariatele judeţene, senatorii democraţi din Comisia pentru Administraţie Publică, Organizarea Teritoriului şi Protecţia Mediului au făcut raport de respingere a legii de reorganizare.
Motivul respingerii a fost mărirea numărului de comisariate regionale, de la opt actuale, la 41 plus cele pentru Bucureşti şi Ilfov, ceea ce va creşte cheltuielile.
Atunci când a propus proiectul de lege, comisarul Gărzii de Mediu, Octavian Popa (foto), a spus că reorganizarea instituţiei implică, pe lângă desfiinţarea comisariatelor regionale, şi întărirea din punct de vedere administrativ şi juridic a filialelor judeţene.
Acum senatorii spun că, dimpotrivă, prin schimbarea organigramei, Garda de Mediu va pierde certificarea ISO 9001, primită abia în 2006. Argumentul pentru respingerea legii e că prin noua organizare dispar persoanele juridice pentru care s-a acordat certificarea, prin urmare aceasta se anulează. Legea a fost supusă la vot în plenul Senatului şi a fost respinsă cu 32 de voturi împotrivă, 13 voturi pentru şi 10 abţineri.
Garda de Mediu a înţeles altfel
Cu toate acestea, reprezentanţii Gărzii de Mediu ne-au declarat ieri că avizul nefavorabil dat la Senat se referea la raportul comisiei de specialitate, şi nu la legea în sine. "Comisia e condusă de un pedist şi a dat aviz nefavorabil legii. Senatorii au respins acest raport negativ, şi nu legea", a declarat Traian Hamza, director de cabinet. Prin urmare, situaţia e încă sub semnul întrebării. Ce s-a votat în parlament, legea sau avizul