Românii fără contract de muncă beneficiază din nou de asistenţă sanitară de stat. Asigurarea medicală în Italia a devenit o problemă imediat ce România a fost acceptată ca stat membru Românii fără contract de muncă beneficiază din nou de asistenţă sanitară de stat.
Asigurarea medicală în Italia a devenit o problemă imediat ce România a fost acceptată ca stat membru al UE. Peste noapte, toţi cei care nu aveau un contract de muncă au pierdut orice drept legat de consultaţii medicale.
Până la 1 ianuarie 2007, în Italia, românii erau trataţi fără restricţii în departamentele speciale ale spitalelor. Aceste secţii erau dedicate extracomunitarilor ce nu aveau posibilităţi materiale sau nu se aflau legal pe teritoriul Italiei.
După această dată, românii au devenit cetăţeni comunitari şi au pierdut dreptul la asistenţă. Aproape jumătate de milion de persoane s-au găsit brusc într-o situaţie foarte gravă. După haosul şi panica din primele luni, perioada a fost prelungită până în august, apoi din nou până la sfârşitul anului 2007, Crăciunul aducând românilor un nou abandon oficial în acest domeniu.
Circulara din februarie
Când sute de mii de persoane rămân fără asistenţă medicală, într-un timp relativ scurt, apar zeci de mii de bolnavi. De aceea, statul italian a considerat că este mai economică susţinerea unor servicii de prevenire deja existente decât suportarea cheltuielilor presupuse de spitalizările de urgenţă.
Printr-o circulară a Ministerului Sănătăţii, din data de 19 februarie 2008, serviciile medicale gratuite destinate cazurilor grave, femeilor însărcinate şi copiilor vor fi reluate. Practic însă, reintră sub îngrijirea statului italian toţi românii care nu au o asigurare medicală.