Medicamentele esenţiale pentru românii depistaţi cu afecţiuni oncologice lipsesc, şi doar o parte dintre bolnavi au acces la radioterapie. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Numărul bolnavilor de cancer înregistraţi oficial din România a crescut cu 10% anul trecut, faţă de 2006, iar programul de oncologie al Ministerului Sănătăţii continuă să aibă probleme. Un control realizat în secţiile de oncologie, în ambulatoriile de specialitate din ţară, precum şi în farmacii a arătat că, deşi fondurile pentru program sunt mai mari, există în continuare probleme grave care pun în pericol viaţa pacienţilor.
Multe medicamente esenţiale nu se găsesc, există bolnavi care nu au unde să facă radioterapie, iar numărul doctorilor şi asistentelor din oncologie este extrem de mic, în comparaţie cu necesităţile. În cazul copiilor bolnavi de cancer, medicii spun că au dificultăţi în a le asigura gratuit medicamente pentru că unele citostatice lipsesc.
„Sunt medicamente esenţiale care nu mai apar deloc pe listele de compensate, iar altele care, chiar dacă apar, nu se mai găsesc. Este vorba despre produse precum daunoblastin, cosmegen, dacarbazin“, explică medicul oncolog Cristian Scurtu, de la Spitalul de Copii „Marie Curie“.
Preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, spune că motivul lipsei acestor medicamente foarte importante (numite orfane) are legătură cu faptul că produsele sunt foarte ieftine, necesarul este mic în multe unităţi medicale, iar interesul economic al firmelor care ar putea să le aducă este foarte scăzut. În urma controlului realizat de Ministerul Sănătăţii, s-a constat că există situaţii în care spitalele se confruntă cu o lipsă de oferte, motiv pentru care nu au cum să cumpere anumite citostatice.
Cele mai mari probleme apar în spitalele şi ambulatoriile care rulează cantităţi mici de medicamente