» Petrom a incheiat anul trecut cu profit si afaceri in scadere fata de anul 2006, dar peste estimarile prudente ale companiei.
» Profitul operational al Petrom a scazut cu 29% in 2007, pe fondul diminuarii productiei de titei si al aprecierii leului.
» OMV, compania-mama a Petrom, a realizat anul trecut un profit net record, de 1,65 miliarde euro, sustinut de succesul modernizarii Petrom.
PRELUARE
» Petromservice costa 328,5 milioane euro
Petrom a platit deja o parte din valoarea tranzactiei de preluare a Petromservice, de 328,5 milioane euro, potrivit raportului financiar al OMV. Suma a fost confirmata de firmele de consultanta si audit Ernst&Young si KPMG. AVAS, actionar cu 20% la Petrom, a contestat in instanta tranzactia, considerand-o prea scumpa. Primul termen in procesul cu AVAS
este pe 6 martie.
Petrom Bucuresti (snp), cel mai mare grup energetic roman, a afisat pentru anul trecut un profit net 1,778 miliarde lei (533 milioane euro), in scadere cu 22% fata de anul 2006, dar cu 5,2% peste estimarea proprie. In 2006, Petrom, companie controlata de austriecii de la OMV, si-a depasit cu 7% tinta in ceea ce priveste profitul net. "Rezultatele se inscriu in estimarile companiei, in pofida impactului mixt al mediului macroeconomic volatil si al cresterii preturilor titeiului pe plan international si a costurilor de aprovizionare", a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.
In 2007, cifra de afaceri a Petrom s-a comprimat cu 6% fata de anul anterior, pana la 12,284 miliarde lei (3,68 miliarde euro), dar a depasit cu 13% tinta companiei. De asemenea, profitul operational inainte de taxe si impozite (EBIT) s-a diminuat cu 29%, la 1,965 miliarde lei (589 milioane euro), insa s-a situat cu 15% peste estimarile companiei.
Intarirea leului a scazut afacerile