Alunecările de teren arată cum probleme gândite prost pe vremea lui Ceauşescu şi lăsate de izbelişte în perioada postdecembristă devin tragedii contemporane.
1 /.
La mijlocul lunii februarie, halda de steril Panga Nouă de lângă Exploatarea Minieră Berbeşti a luat-o la vale, a parcurs o distanţă de peste un kilometru şi a înghiţit, în patru zile, şapte gospodării şi 20 de hectare de teren arabil. Alte opt locuinţe sunt ameninţate. Pericolul cel mai mare îl constituie acum obturarea râului Tărâia în punctul Turceşti, foarte aproape de o zonă locuită. Cei rămaşi fără case riscă să rămână fără despăgubiri, iar autorităţile se acuză unele pe altele.
Cine e de vină
Specialiştii susţin că alunecarea sterilului nu poate fi oprită până nu ajunge la un echilibru natural, deoarece în partea ei superioară s-au format ochiuri de apă şi, odată cu venirea dezgheţului şi a ploilor din primăvară, fenomenul de alunecare se va accentua şi se va produce un nou dezastru. Deocamdată malul de pământ şi-a redus viteza de aluncare cu aproximativ 3-4 m/zi, iar până la următoarea casă locuită sunt mai puţin de 50 de metri. Cine se face vinovat de producerea catastrofei de la Turceşti?
„Să vedem ce se întâmplă cu sterilul, ce pagube mai provoacă şi abia după aceea ne concentrăm asupra vinovăţiilor, pentru că sigur vom avea şi vinovaţi. Halda este acum în proprietatea Consiliului Local Mateeşti, dar consolidarea şi închiderea le-a făcut Exploatarea Minieră Berbeşti“, declară prefectul de Vâlcea, Radu Renga. Primarul comunei Mateeşti, Nicolae Stănişor, arată cu degetul către conducerea exploatării miniere, pe care o acuză că nu a consolidat corespunză tor halda şi că redarea ei în circuitul agricol nu s-a încheiat.
„Încă din 2004, o comisie guvernamentală a constatat că suprafeţele de teren nu sunt gata pentru reintroducerea în