25 de ONG-uri protesteaza impotriva unui proiect de lege adoptat ieri de Camera Deputatilor prin care se schimba o ordonanta in baza careia functioneaza asociatiile si fundatiile din Romania si acuza Guvernul ca a initiat, la fel ca in Rusia, legi impotriva ONG-urilor incomode. Noile reguli interzic fundatiilor si asociatiilor sa utilizeze cuvinte care pot crea confuzie cu autoritati sau institutii publice iar cele care se afla in aceasta situatie sunt obligate sa-si schimbe denumirea in maxim 6 luni, riscand altfel sa fie dizolvate. Legea a trecut cu voturile PNL, PSD, PRM, UDMR si PC.
Cele 25 de ONG-uri care au semnat protestul considera ca formularea folosita este vaga şi permite arbitrariul in refuzarea acordarii personalitatii juridice unor organizatii neguvernamentale nou infiintate. Organizatiile semnatare considera ca textul in vigoare pana la aceasta modificare, ce prevedea interzicerea folosirii unor denumiri specifice autoritatilor sau institutiilor publice, este mult mai clar şi solicita revenirea la acesta.
"Se incalca principiul puterii lucrului judecat"
“In lipsa unui text clar, va fi dificil pentru organizatiile neguvernamentale sa aprecieze daca denumirea lor incalca sau nu interdictia nou impusa. Astfel se poate crea situatia in care, dupa expirarea celor 6 luni, unele organizatii neguvernamentale sa fie dizolvate la cererea autoritatilor. In plus, obligatia de schimbare a unei denumiri deja aprobate printr-o hotarare judectoreasca irevocabila, incalca şi principiul puterii lucrului judecat şi principiul neretroactivitatii legii”, se arata in comunicatul celor 25 de ONG-uri. Semnatarii protestului mai arata ca proiectul de lege a fost initiat de Guvern “cu incalcarea grosolana a obligatiei de consultare cu societatea civila”.
"Se incearca reducerea la tacere a asociatiilor si fundatiilor incomode"
“