In Occident, disputa dintre teoria evolutionista si cea religioasa s-a consumat acum cativa ani, in timp ce in Romania abia incepe. Ministerul Educatiei a scos in 2006 din manuale teoria lui Darwin. Nu este insa un gest exceptional. Inceputa in Statele Unite in 2000, disputa a trecut Oceanul si a avut ecou in tari ca Italia, Serbia sau Germania. In apararea teoriei lui Darwin a sarit chiar Consiliul Europei care, printr-o rezolutie data in octombrie 2007, a condamnat toate incercarile de a introduce teoria religioasa a creatiei in scolile din Europa.
Ljiljana Colic, ministrul sarb al educatiei in anul 2004, a decis ca teoria lui Darwin sa nu mai fie predata in scoli in acelasi timp cu interpretarea religioasa a actului Creatiei si aparitia omului. Cum ea aparea in manualele tiparite, nu a fost clar cum sa fie scoasa teoria evolutionista din program, dar oricum s-a dat interdictia de a o mai preda. Acesta interdictie insa nu a tinut mai mult de o saptamana. "Darwin traieste din nou", a fost anuntul unuia dintre secretarii de stat din Ministerul Educatiei, care informa despre revenirea la statu quo ante, insa cu o conditie: ca teoria lui Darwin sa fie predata simultan cu teoria crestina, religioasa privind Creatia.
Rascoala anti-Darwin a inceput in SUA
In Occident exista insa o batalie indelungata intre darwinism si creationism, batalie inceputa in SUA in 1999-2000. Astfel, in urma lobby-ului intens al asociatiilor religioase, s-a incercat subminarea predarii teoriei evolutioniste in scolile publice. "Este doar o teorie", au argumentat reprezentantii creationismului, insinuand ca darwinismul nu este o teorie acceptata larg acceptata de oamenii de stiinta, care au icnercat in acelasi timp impunerea unor pseudo-stiinte si ignorand aceasta teorie in orele de biologie. In general, controversele din SUA, la nivel local, au dus la actiuni in instan