Acidul folic ar putea preveni 46% din defectele de tub neural, 29% din accidentele vasculare cerebrale, 73% din infecţiile cu HPV( papiloma virus-virusul considerat responsabil pentru cancerul de col uterin) , 63% din cazurile de preeclampsie, 44%din cancerele de sân, totul la un cost complet neglijabil, ţinând cont că acidul folic are un cost foarte scăzut( 1 ron pentru 20 de comprimate a 5mg).
Acidul folicul sau vitamina B9 este o vitamină solubilă în apă. Denumirea ei vine din latină, unde folium înseamnă frunză. Se găseşte în spanac, mazăre, fasole, brocolli, salată, diverse ale fructe şi legume, cerealele integrale. Are roluri importante în diviziunea celulară şi în replicarea ADN-ului. Este necesar pentru gravide, având rolul de a preveni unele malformaţii grave. Totodată, este necesar petru formarea globulelor roşii (prevenirea anemiei megaloblastice).
Acidul folic este extrem de bine studiat. În baza de date Medline au fost publicate peste 29000 de studii privind acidul folic. În ultimii ani au apărut cercetări ce au arătat că acidul folic joacă roluri extrem de importante pentru viaţa umană.
În ediţia din Iulie 2007 a prestigiosului Jurnal New England Journal of Medicine a apărut un studiu ce a arătat că fortificarea cu acid folic a alimentelor a dus la reducerea defectelor de tub-neural cu 46% în Canada.(1)
DEFECTELE DE TUB NEURAL
Aceste malformaţii apar înainte de ziua 28 a vieţii intrauterine, prin deficite de încidere ale tubului neural. Malformaţiile de tub neural sunt deosebit de grave, ducând de multe ori la moartea fătului.
Principalele malformaţii de tub neural sunt :
1) anencefalia (lipsa creierului) – prognostic extrem de prost - 55% din bebeluşi mor la naştere, iar ceilalţi supravieţuiesc doar câteva ore;
2) encefalocelelele (un fel de herniere a creierului prin cra