Cresterea depozitelor populatiei a incetinit brusc la inceputul anului, atat pe lei, cat si pe valuta, in ciuda dobanzilor mai mari platite de banci.
Depozitele in lei ale populatiei inregistrau la sfarsitul lui ianuarie o crestere cu 32,5% (corectata cu inflatia) fata de aceeasi perioada a anului trecut, ritmul anualizat incetinind astfel cu aproape noua puncte procentuale fata de decembrie, cand era la 41%.
Practic, economiile populatiei nu au mai crescut atat de incet din februarie anul trecut, cand ritmul accelera rapid. Varful de crestere fusese atins in vara, cand ritmul accelerase la 45%.
Leul ramane preferat la economisire, soldul depozitelor populatiei in moneda locala fiind de 43 mld. lei, fata de echivalentul a 26 mld. lei, cat totalizeaza plasamentele in valuta.
Din toamna anului trecut leul si-a pierdut insa dominatia in structura creditelor contractate de populatie.
Scaderea apetitului pentru economisire a avut loc chiar in timp ce BNR majora dobanda, incercand sa stimuleze populatia sa plaseze banii in depozite in loc de a-i consuma imediat. De la sfarsitul lui octombrie si pana la inceputul lui ianuarie BNR a majorat dobanda cheie la leu cu un punct procentual, ducand-o la 8% pe an. BNR a mai facut un pas hotarat de intarire a politicii monetare la inceputul lui februarie, cand a ridicat dobanda cu inca un punct procentual, la 9% pe an.
Dupa aceasta crestere soc, bancile comerciale au inceput sa-si alinieze dobanzile platite clientilor la depozite, unii jucatori oferind acum chiar si peste 9% pe an.
Lunile urmatoare vor arata daca bancherii reusesc sa convinga clientii sa economiseasca mai mult sau pur si simplu cresterile de preturi si majorarea ratelor la credite (pe fondul majorarii dobanzilor si al deprecierii leului) lasa mai putini bani de pus deoparte.
Pe de alta parte, analistii vorbe