Inflatia crescuta si explozia deficitelor externe ingreuneaza misiunea Romaniei de a adopta moneda europeana in termenii din programul de convergenta.
„Ma tem ca tinta stabilita pentru intrarea in zona euro nu va fi realizata fara o reducere semnificativa a inflatiei in 2008 si 2009”, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Potrivit programului de convergenta, Romania ar trebui sa adopte euro in perspectiva anului 2014. Isarescu a adaugat ca, pentru a adera la zona euro in 2014, Romania ar trebui sa aiba deja in 2010 in-flatia in limitele stabilite prin criteriile de la Maastricht.
Altfel spus, inflatia in Romania ar trebui sa nu fie cu mai mult de 1,5 procente peste nivelul celor mai performante trei tari din Uniunea Europeana, iar acest nivel este situat undeva in jurul valorii de doua procente.
La finele anului 2007, inflatia in Romania era de 7%, nivel exact dublu comparativ cu valoarea impusa prin criteriile de la Maastricht. Mai mult, potrivit estimarilor BNR, in luna martie a acestui an inflatia ar urma sa atinga un nivel maxim de 8,3%. Totusi, banca centrala spera intr-o domolire a cresterii preturilor pina la 3,9% la finele anului 2009, potrivit ultimului raport asupra inflatiei. Nici asa criteriul privind valoarea inflatiei nu ar fi indeplinit.
Potrivit planificarilor bancii centrale, Romania ar trebui sa intre in ERM2 in 2012 si sa adopte euro in orizontul anului 2014. Guvernatorul BNR a reamintit ca trebuie bine chibzuit momentul intrarii in ERM2 (Exchange Rate Mechanism - mecanismul european al ratelor cursului de schimb), care este atit o „sala de asteptare“, cit si o „sala de testare“ inaintea adoptarii monedei europene. „Inainte de intrarea in ERM2, Romania trebuie sa faca dovada ca poate mentine nivelul sustenabil al inflatiei printr-un nivel acceptabil al deficitului de cont c