Scandalul fiscal Liechtenstein, considerat de mass-media germana ca fiind „unul dintre cele mai mari scandaluri economice postbelice" a capatat proportii mondiale, dupa ce alte zece state, membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), au anuntat ca vor investiga fraudele fiscale comise prin intermediul principatului, scrie AFP.
Informatia pe scurt
Tarile occidentale au demarat actiuni de investigatie a fraudelor fiscale comise via Liechtenstein, dupa ce Germania a pus la dispozitie lista clientilor LGT-Bank din principat.State precum Franta, Italia, Germania, Suedia si Australia cerceteaza sute de afaceristi implicati in astfel de fraude fiscale.
Germania a anuntat ca 1000 de persoane sunt suspectate ca au inselat statul cu circa 3 miliarde de euro.
Cazul cel mai mediatizat este cel al directorul executiv al Deutsche Post, Klaus Zumwinkel, acuzat de o evaziune fiscala de peste 10 milioane de euro.In Liechtenstein, impozitele pentru fundatii sunt minimale. Se plateste doar un impozit anual pe capital, care se ridica la 0,1% din acesta.
Marea Britanie, Franta, Italia, Spania, Canada, Suedia, Statele Unite, Australia, Noua Zeelanda si Cehia au demarat actiunea de depistare a fraudei fiscale via Liechtenstein in cazul a sute de afaceristi din aceste tari. Parisul detine o lista primita de la autoritatilor britanice cu peste 200 de nume care au legatura cu afaceri de fraude fiscale, iar Roma preconizeaza ca circa 100 de italieni sunt implicati in astfel de ilegalitati. Si autoritatile de la Stockholm considera ca aproximativ 100 de afaceristi suedezi au inselat statul, dupa ce si-au deschis conturi de sute de mii de euro la bancile din Liechtenstein .
Potrivit cotidianului Financial Times, Marea Britanie a obtinut si ea, in schimbul unei sume de 133.000 euro, informatii cu privire la 100 de cetateni