Un expert britanic în robotică avertizează asupra pericolului armelor robotizate autonome dezvoltate de armatele marilor puteri. Sursa: AFP
Profesorul Noel Sharkey, un expert în robotică al Universităţii Sheffield, Marea Britanie, a lansat ieri un avertisment ferm asupra gravei ameninţări la adresa omenirii pe care o pun sistemele de armament robotizate dezvoltate de marile puteri ale lumii. Potrivit AFP, în opinia profesorului, ne-am afla deja la primii paşi către o cursă internaţională a înarmării cu roboţi. Practic toate naţiunile importante sunt implicate în dezvoltarea de tehnologii pentru arme robotizate, lider în acest sens fiind SUA.
Departamentul american al Apărării a elaborat un document, Unmanned Systems Roadmap 2007- 2013 (publicat în decembrie 2007), prin care propune alocarea a aproximativ 4 miliarde de dolari, până în 2010, pentru cercetări în domeniul sistemelor controlate la distanţă, bugetul total alocat în acest scop urmând a depăşi 24 de miliarde de dolari.
Statele Unite folosesc deja, în Irak, peste 4.000 de roboţi tereştri, iar primii trei roboţi dotaţi cu arme de mare calibru, operativi din vara anului trecut, au avut un asemenea succes încât armata americană a mai comandat încă 80 de bucăţi. Până în prezent, folosirea armamentului cu care sunt echipaţi roboţii rămâne o decizie luată de oameni, însă Pentagonul vrea dezvoltarea de maşini de luptă autonome, care vor decide singure deschiderea focului asupra unor obiective, inclusiv oameni.
O cutie a Pandorei
Motivul pentru care liderii militari doresc aceste maşinării este că ele sunt relativ ieftine şi oferă posibilitatea unui război cu riscuri minime pentru trupele proprii. Programe de înarmare cu roboţi există şi în Europa, dar şi în multe alte ţări aliate, precum Canada, Coreea de Sud, Singapore, Africa de Sud sau Israel. @N_P