Cresterea preturilor la materiale de constructii si majorarile record ale costurilor de achizitionare a tere?nurilor i-au determinat pe investitorii de pe piata imobiliara sa ape?leze tot mai mult la servicii de project management si construction managem
Unul dintre jucatorii specializati in astfel de servicii este compania Bovis Lend Lease, divizia britanica a grupului Lend Lease, listat la bursa din Australia si cu afaceri anuale de 8 miliarde de euro. Conceptul de construction management, un serviciu mai putin intalnit pe piata romaneasca, presupune divizarea proiectului in pachete de lucrari de constructii, care sunt administrate de project manageri si reprezinta o alternativa la dezvoltarea clasica prin intermediul unui antreprenor general.
Reprezentantii Bovis Lend Lease se asteapta ca piata imobiliara locala sa creasca puternic in urmatorii cinci ani, datorita deficitului de locuinte, de spatii de birouri, centre comerciale si spatii logistice.
Strategia britanicilor este ca in urmatorii ani sa coordoneze de la Bucuresti birourile regionale din Ucraina si Ungaria si sa extinda numarul de proiecte de pe piata locala, care are un ritm mult mai dinamic decat cel resimtit de Polonia.
"Ceea ce s-a dezvoltat in Polonia in 10-15 ani se va construi in Romania in cinci ani, pentru ca ritmul de investitii este mult mai alert pe piata locala. De altfel, Romania se afla in competitie cu Bulgaria, Albania sau Serbia, piete mult mai mici, in timp ce in Ucraina birocratia se afla la un nivel ridicat si este instabilitate politica", a declarat Grant Robertson, directorul general al Bovis Lend Lease Romania.
In cazul semnarii unui contract de construction ma?nagement, compania negociaza cu dezvoltatorul un pret fix pentru acest serviciu, estimat la aproximativ
5% din valoarea investitiei in proiect, iar ulterior organizeaza lic