Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că alegerile europene creează o problemă de legitimitate funcţiei sale, apreciind că şeful Executivului comunitar ar trebui ales direct de cetăţeni, relatează publicaţia electronică EUObserver. Sursa: Razvan Valcaneantu "Cred într-adevăr că avem o problemă aici", a declarat Barroso, întrebat dacă cetăţenii europeni ar trebui să aibă puterea de a vota direct persoana care ocupă funcţia sa. "Din punct de vedere formal, este un sistem perfect", a adăugat el, recunoscând însă că în practică situaţia este diferită. Potrivit prevederilor noului tratat UE, preşedintele CE trebuie ales în funcţie de rezultatul alegerilor europene, ceea ce presupune că funcţia revine unei persoane aparţinând unei grupări politice care câştigă cele mai multe locuri în Parlamentul European. Evocând exemplul desemnării premierilor statelor de către preşedinţi sau pe cel al fostului premier britanic Tony Blair, care a fost parlamentar înainte de a deveni lider, Barroso a precizat că, deşi "Comisia are aceeaşi legitimitate ca şi premierii (...), în practică situaţia este diferită".
Alegerile pentru desemnarea celor 785 de membri ai PE se organizează la fiecare cinci ani la nivelul fiecărui stat, fiind adesea asociate cu probleme de interes local sau naţional.
Unii analişti sunt de părere că, dacă alegătorii ar trebui să opteze pentru un preşedinte al Comisiei, prezenţa ar fi mai mare, la alegerile din 2004 înregistrându-se o prezenţă de 30 la sută în unele state membre. Barroso a precizat că nu există "spaţiu politic european", adăugând că este nevoie de timp pentru a scăpa de cele 28 de sisteme politice actuale - ale celor 27 de state memebre şi al Bruxelles-ului.
(17:00)