O parte din lucratorii feroviari vor declansa o greva de avertisment, de doua ore, in data de 5 martie, nemultumirea lor fiind refuzul administratiilor companiilor CFR de a le majora salariile la 500 de lei, de la 1 ianuarie, si la 570 de lei, de la 1 mai.
Presedintele Federatiei Elcatel, Ionel Socaciu, a declarat, joi, pentru NewsIn, ca federatia pe care o conduce a stabilit sa intre in greva de avertisment, pe 5 martie, intre orele 7.00 si 9.00, urmand ca data grevei generale sa fie hotarata ulterior. Potrivit lui Socaciu, la actiunea de saptamana viitoare vor participa aproximativ 2.000 de membri de sindicat, lucratori in infrastructura.
Socaciu a mai spus ca actiunile de protest vor fi organizate separat de organizatiile sindicale, care isi vor stabili zilele in care vor face greva. Liderul sindical a precizat ca membrii Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial vor organiza, de asemenea, o greva de avertisment in acelasi timp cu federatia Elcatel.
Secretarul general al Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Radmilo Felix, a declarat ca la nivelul organizatiei pe care o reprezinta nu s-a stabilit inca o data pentru greva de avertisment, dar ca si membrii acestei federatii sunt hotarati sa intre in greva de avertisment si, ulterior, in greva generala.
Principala revendicare a feroviarilor este majorarea salariilor la 500 de lei, de la 1 ianuarie, si la 570 de lei, de la 1 mai. Oferta celor trei companii de transport feroviar a ramas neschimbata de la inceputul anului, respectiv o majorare de 8%, in doua transe.
Circulatia trenurilor, in Gara de Nord Bucuresti si in mai multe regionale din tara, a fost intrerupta la inceputul lunii februarie, intre orele 7.00 si 10.00, in urma unui protest spontan al salariatilor feroviari. Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a declarat, la acea data, ca intrer