Construite de Regele Carol I cu scopul de a apăra oraşul, cele 36 de forturi şi baterii ar putea fi introduse în circuitul turistic. Sursa: Cosmin MarinescuSursa: Cosmin MarinescuSursa: Cosmin Marinescu
1 /.
Unul dintre cele mai binepuse la punct sisteme defortificaţii din estulEuropei, o moştenireistorică, zace în mizerie în jurulCapitalei. Construit la comandaRegelui Carol I, în perioada 1882-1894, sistemul de apărare din jurulBucureştiului, 36 de forturi şibaterii, a fost gândit să protejezeoraşul în cazul unor atacuri şi săadăpostească 30.000 de soldaţi. Lapeste o sută de ani de atunci, doar30 de construcţii au supravieţuit.
În timp ce alte capitale europene,precum Roma, Paris sauAtena, profită de ceea ce istoria asalvat, în Bucureşti, aceste clădiriau fost lăsate în paragină. Nici oadministraţie nu a luat o decizieprivind reabilitarea lor şi nu aintuit potenţialul turistic.
Model belgian
Istoria centurii fortificate începeodată cu venirea pe tronulRomâniei, în 1866, a Regelui CarolI. Lucrările au început în 1882, proiectelefiind realizate de generalulbelgian Henri Brialmont, unuldintre cei mai apreciaţi inginerimilitari ai vremii, care proiectasefortificaţii în Ličge, Namur, Anvers.„Un Bucureşti fortificat arcreşte importanţa militară a României,astfel încât ea va fi în staresau de a refuza participarea la unrăsboi care nu i-ar conveni, sau dea cere avantagii, la care nu ar puteaaltfel pretinde“, susţinea atuncigeneralul.
Arhitectul de 27 de ani ŞtefanCristescu s-a interesat, timp decinci ani, de istoria acestor construcţii, pentru a-şi realiza lucrareade diplomă. „Bateriile şi forturilesunt dispuse din doi în doi kilometripe şoseaua de centură. Primeleconstruite au fost forturile -Chitila, Mogoşoaia, Otopeni, Jilava- apoi restul, după care a venit rândulbateriilor“, a explicat arhitectul.