Luni a sosit in orasul spaniol Huelva primul grup de ucraineni care vor lucra in urmatoarea campanie agricola. Ei au contracte legale, incheiate in cu fermele spaniole prin intermediul autoritatilor ucrainene. Ucrainenii plecati din Lvov au avut nevoie de trei zile de drum prin Europa, ca sa vina sa munceasca pe plantatiile din Huelva, scrie El Pais, preluat de Rador. Numarul lor este insa extrem de mic in comparatie cu asteptarile fermierilor spanioli.
Inceputul acestei prime experiente cu Ucraina a fost timid: doar un autobuz cu 43 de sezonieri, majoritatea femei. Una dintre ele este Natalia Didukm, 30 de ani: “Vin ca sa muncesc si sa castig bani”, a declarat femeia in ucraineana, pentru ca nu cunoaste o boaba de spaniola. “Stiu despre ce e vorba. In Polonia am muncit tot la capsuni”, a adaugat Natalia.
Cererea de forta de munca din Ucraina e mare, fermele din Spania sperand sa angajeze in total circa 3.000 de muncitori din aceasta tara. Dar majoritatea au reusit doar 10-12% din ceea ce-si propusesera, informeaza surse din acest sector, citate de El Pais.
Cifrele constituie o deceptie pentru angajatori, care-si pusesera sperantele in aceasta tara ex-sovietica, dupa ce polonezii si romanii - a caror prezenta pe culturile din Huelva a fost majoritara in ultimii ani - si-au pierdut interesul de a mai lucra in solariile din regiune.
Responsabilul cu contractarile de imigranti al asociatiei Asaja, Felix Sanz, este pesimist: “Cred ca din cei 3.000 pe care vroiam sa-i aducem vor veni doar 300, cel mult 400”.
Agricultorii se intreaba despre cauzele acestui esec.”Sincer, eu nu inteleg. Ucraina este o tara eminamente agricola, populatia ei emigreaza. Iar conditiile noastre de munca si salarizare sunt bune pentru ei”, subliniaza Sanz. Muncitorii cu contract in tara de origine primesc circa 900 euro pe luna si locuiesc in