Actiunile investitorilor prezenti in Romania, listate pe diferite burse de pe glob, au inregistrat scaderi de 30% sau chiar mai mari de la sfarsitul lunii octombrie, pe fondul crizei din Statele Unite, deprecieri care afecteaza si piata locala printr-o reticenta mai mare in realizarea de noi achizitii, care se poate traduce treptat in scaderea preturilor.
Astfel, de la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, Immoeast, cel mai puternic cumparator de pe piata locala, pierduse pana la sfarsitul saptamanii trecute 32% din valoarea de piata a actiunilor listate pe bursa de la Viena, in timp ce GTC, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori locali, listat la Varsovia, a pierdut 29%. Reticenta cumparatorilor a provocat o usoara crestere a randamentelor de tranzactionare, semnalata de o serie de consultanti imobiliari inca de la sfarsitul lui 2007.
"Tinand cont ca nu a fost vanduta nicio proprietate importanta anul acesta in Romania, este extrem de dificil sa spunem cat de tare este afectata piata locala. Totusi, ce putem observa este un numar mai mic de potentiali cumparatori si oferte mai mici din partea acestora atat pentru proprietati finalizate, cat si pentru proiecte incipiente", declara Troy Javaher, director of business development capital markets al companiei Jones Lang LaSalle.
Immoeast si GTC au ajuns sa faca parte din "vechea garda" de investitori imobiliari de pe piata locala, in ciuda faptului ca sunt prezenti in Romania de aproximativ cinci ani fiecare. Pe de alta parte, anul trecut a adus pe piata locala un numar semnificativ de noi jucatori, precum Heitman sau GE Real Estate.
"In general, firmele care au intrat de ceva timp pe piata locala, au securizat terenuri de calitate in ultimii ani si au acumulat o experienta importanta vor fi mai putin afectati", apreciaza Javaher.
Consultantul sustine aceasta afirmatie prin faptul