Ministerul Economiei si Finantelor a inceput o inventariere a tuturor taxelor care se platesc in Romania, altele decat cele prevazute de Codul Fiscal si care intra in sfera parafiscalitatii. Ministrul Varujan Vosganian a declarat ca numarul acestor taxe si tarife, care sunt stabilite de autoritati centrale si locale, a fost deja redus de la 385 identificate pana in prezent la 278 si a estimat ca, in cateva luni, va avea loc o noua diminuare, precum si o comasare a unora dintre acestea.
Numarul exact al taxelor parafiscale nu este cunoscut, iar potrivit lui Vosganian, Ministerul de Finante face, in prezent, efortul de a le identifica pe toate prin corespondenta cu toate institutiile care le aplica, precum si de a da o definitie unitara a parafiscalitatii. "Ministerul de Finante a luat decizia de a se va confrunta cu barbatie cu problema parafiscalitatii", a anuntat ministrul care s-a arat nemultumit de faptul ca o serie de taxe, cum ar fi cele platite pentru inscrierea la examene sau chiar biletele de intrare la unele muzee sunt considerate taxe parafiscale. "Nu stiu cine a facut acest document in care sunt enumerate aceste taxe. Este trist ca aceasta analiza a fost preluata de Banca Mondiala de la sindicate si patronate. As fi curios sa aflu cine a considerat ca biletele de transport cu metroul sunt taxe parafiscale", a spus Vosganian.
Avand in vedere ca notiunea de parafiscalitate nu este inteleasa in acelasi mod de autoritatile care impun taxe, ministrul a declarat ca a transmis o scrisoare tuturor celor care "emana astfel de taxe" pentru a verifica daca nu exista si alte taxe ascunse. In urmatoarele luni, Finantele vor negocia cu aceste autoritati reduceri, comasari si anulari ale unora dintre aceste taxe. In octombrie anul trecut, Finantele au initiat o comisie care sa evalueze parafiscalitatea, dupa ce sindicatele si patronatele au reclamat