O conferinţă organizată de către Grupul Abele pe tema familiei, a avut miercuri ca invitat un reprezentant al uneia dintre cele două parohii din Torino, preotul Lucian Roşu. El a vorbit
O conferinţă organizată de către Grupul Abele pe tema familiei, a avut miercuri ca invitat un reprezentant al uneia dintre cele două parohii din Torino, preotul Lucian Roşu. El a vorbit exclusiv despre familia românească, analizând evoluţia acesteia în ultimii 70 de ani şi evidenţiind schimbările radicale prin care aceasta a trecut.
Dincolo de dispariţia valorilor şi reperelor, "modificarea funcţionalităţii familiei este artificială, dictată exclusiv de motive financiare şi nu de cele culturale sau sociale", spune preotul Roşu. În plus, imigraţia a dus la o pierdere a identităţii, nu doar ca membru al familiei, ci şi ca naţionalitate. "Există copii născuţi în Italia, cu ambii părinţi români, care nu ştiu unde să se încadreze. Ei preferă să spună că sunt italieni, pentru că de multe ori familiile lor nu le spun nimic despre noi ca naţiune."
Preotul Roşu a vorbit şi despre tragedia copiilor rămaşi singuri în România, părinţii fiind veniţi în Italia "ca să facă bani". "În România, în anul 2006, au existat în statistici 59.959 copii ai căror părinţi erau plecaţi în străinătate. 27.624 dintre aceştia aveau ambii părinţi plecaţi, iar 24.777 erau lăsaţi în îngrijirea rudelor de gradul patru sau chiar a serviciilor sociale". Astfel, familia ca şi celulă de bază a societăţii devine o celulă moartă, dacă nu chiar malignă.