Ii intilnesti la tot pasul. Pe linga tomberoane, in scarile de bloc, in jurul scolilor, gradinitelor, bisericilor. Pe trotuare, sub bancile din parcuri, pe spatiile verzi, in usile magazinelor. Oriunde intorci capul, e imposibil sa nu-i vezi. Este vorba despre ciinii comunitari. Bine ingrijiti sau, din contra, riiosi si bolnavi, calmi, indiferenti, sau dimpotriva, agresivi, cite unul, razlet sau in haite, ciinii comunitari, ne dau fiori. Nu stim niciodata cum vor reactiona, nu stim niciodata ce gest ar putea sa-i intarite, asa ca, doar simpla lor prezenta ne pune in garda.
De la an la an, numarul victimelor ciinilor comunitari a crescut considerabil, proportional, insa, cu numarul celor care le iau apararea. Multe voci se ridica impotriva lor si tot mai multe le sar in ajutor. Concret, insa, nimic. Autoritatile sint complet depasite. Ciinii comunitari au fost si au ramas, din pacate, doar subiect de campanie electorala. Si, din pacate, ciinii comunitari ne-au invadat. Parca-s mai multi ca niciodata. Si nimeni nu isi bate capul sa gaseasca o solutie.
Culmea, toate acestea se constata la finele unui an in care, pentru ei, din banii nostri, Primaria a cheltuit aproape patru miliarde de lei vechi. Directia de Gospodarire Locala, cea care a tinut evidentele activitatii de ecarisaj, a confirmat ca in 2007, angajatii ONG-ului condus de Vasile Horez, cel care gestioneaza in municipiu problema ciinilor comunitari, au capturat 5.300 de exemplare, pentru fiecare incasind, de la Primarie, 68 lei (680.000 lei vechi). Oare ce a putut face domnul Horez de atitia bani ca, zau asa, catelele fata in continuare pe capete, iar masculii sint la fel de jegosi si jigariti?! In 2008, tariful este dublu dar si situatia va fi mai delicata. Pentru ca nu trebuie sa uitam, a intrat in vigoare legea privind protectia animalelor, care, printre altele, interzice euthanasierea.