Ecologul Claudia-Elena Moşoiu a studiat factorii nocivi care pot ataca produsele ecologice. Factorii care pot influenţa negativ un aliment ecologic au făcut obiectul unui studiu despre Ecologul Claudia-Elena Moşoiu a studiat factorii nocivi care pot ataca produsele ecologice.
Factorii care pot influenţa negativ un aliment ecologic au făcut obiectul unui studiu despre "Siguranţa produselor ecologice". Lucrarea este realizată de ecologul Claudia-Elena Moşoiu, de la Institutul de Bioresurse Alimentare.
Cea mai importantă calitate a agriculturii ecologice este aceea că protejează mediul. În ultimii ani, dorinţa consumatorilor de a se alimenta sănătos i-a determinat pe aceştia să cumpere aşa-numitele "produse ecologice".
Cele care conţin contaminanţi chimici, organisme modificate genetic sau cele conservate prin iradiere deja sunt evitate. Ecologul Claudia-Elena Moşoiu, de la Institutul de Bioresurse Alimentare, arată în studiul său despre siguranţa produselor ecologice că, din cauza repetatelor contaminări ale cărnii, ouălor şi laptelui cu bacteriile Salmonella, Campylobacter şi Listeria, oamenii sunt mai atenţi la alimentele pe care le consumă.
Excesul de nitriţi
Produsul ecologic nu este neapărat un "produs fără pesticide", susţine ecologul în lucrarea sa. În general, reziduurile de pesticide nu sunt permise decât în cantităţi foarte mici. Dar, în exces, acestea pot produce diferite dereglări şi boli, ca de exemplu cele neurologice, ale sistemului imunitar şi pot fi promotori ai cancerului. Nitraţii există natural în toate produsele din plante, datorită rolului lor în sinteza proteinelor, dar concentraţia este influenţată de utilizarea azotului suplimentar.
Toxicitatea nitraţilor în alimente este scăzută, dar aceştia eliberează nitriţi în stomac şi intestin. Nitriţii, la rândul lor, se transformă în nitrozamine,