Vom avea o strategie coerentă de modernizare a sistemului de învăţământ românesc, aşa au convenit reprezentanţii partidelor politice care au venit ieri la Cotroceni ca să discute cu
Vom avea o strategie coerentă de modernizare a sistemului de învăţământ românesc, aşa au convenit reprezentanţii partidelor politice care au venit ieri la Cotroceni ca să discute cu preşedintele Traian Băsescu (foto) pe tema unui pact pentru educaţie. Partea proastă e că strategia va fi gata abia peste un an.
După întâlnire, la care au participat reprezentanţi PSD, PD-L, PNL, PC şi UDMR, preşedintele PD-L, Emil Boc, a detaliat traseul: "Partidele politice au şapte zile la dispoziţie ca să facă observaţii în scris la pactul pentru educaţie propus de preşedinţie, el va fi deschis spre semnare începând de săptămâna viitoare, iar în cel mult 12 luni de zile va fi gata o strategie care să fie însuşită de următoarele partide care vor veni la guvernare".
Deşi anunţaseră în mod public că nu vor semna pactul pentru educaţie dacă preşedintele Băsescu nu va stabili acordarea a 7% din PIB pentru educaţie, pesediştii n-au mai fost ieri atât de fermi pe poziţie. Vicepreşedintele PSD Vasile Dâncu a lăsat să se înţeleagă că vor semna pactul cu pricina: "Toate partidele prezente la discuţie au convenit că acest text poate să constituie o bază pentru elaborarea unei strategii".
Singurul care s-a arătat uşor nedumerit la finalul întâlnirii a fost actualul şef al Educaţiei, liberalul Cristian Adomniţei: "Toate principiile conţinute în pactul pentru educaţie - descentralizarea financiară, descentralizarea resursei umane etc. - sunt conţinute şi în pachetul legislativ propus de noi. Preşedintele Băsescu îşi doreşte să existe o strategie pentru educaţie. Mi-aş dori ca acesta să fie un lucru sincer, mi-aş dori ca această strategie să nu constituie un motiv pentru a întârzia reforma, să