"Tocmai te pregatesti sa incepi noul roman “Daca intr-o noapte de iarna un calator” de Italo Calvino. Relaxeaza-te. Concentreaza-te. Indeparteaza de tine orice alt gind."
Chiar asa incepe romanul "Daca intr-o noapte de iarna un calator", de Italo Calvino si e firesc sa te pregatesti sa-l incepi. E mai mult decit necesar sa te concentrezi si sa indepartezi de la tine orice gind. Dar sugestia mea ar fi sa nu te relaxezi. Pentru ca relaxindu-te prea mult ai putea sari peste un lucru important: raspunsul lui Calvino la o recenzie a criticului literar Angelo Guglielmi, intitulat "Daca intr-o noapte de iarna un narator", publicat in decembrie 1979 in revista "Alfabeta".
"Alege-ti pozitia cea mai comoda: asezat, intins, ghemuit, culcat. Culcat pe spate, pe o parte, pe burta. In fotoliu, pe canapea, pe balansoar, pe sezlong, pe taburet, in hamac, daca ai hamac. Pe pat, fireste, sau in pat. Poti sa stai si cu capul in jos, in pozitie yoga. Cu cartea intoarsa, bineinteles."
Angelo Guglielmo identifica in cartea lui Calvino cele zece tipuri de roman propuse de acesta cititorului: un prim roman in care realitatea e greu de indepartat, ca si ceata; un al doilea cu obiecte prea consistente si senzuale; al treilea are o abordare primordial introspectiva; al patrulea proiecteaza asupra asupra istoriei, politicii si actiunii o puternica tensiune existentiala; in altul explodeaza violenta in stare bruta; apoi, intr-altul, creste un sentiment insuportabil de anxietate si teama; si, in fine, mai sunt romanele erotic-pervers, teluric-primordial si apocaliptic. Si nu sint decit noua...
"Sigur nu exista o pozitie ideala pentru citit? Cindva se citea in picioare, in fata unui pupitru. Oameni erau obisnuiti sa stea nemiscati, in picioare. Asa se odihneau cind erau obositi de calarit. Nimanui nu i-a dat prin cap sa citeasca in sa: totusi, acum, idee