Cele 3.700 de hectare ale orasului Voluntari au devenit un adevarat teren de joaca pentru inves?titorii imobiliari in ultimii ani, orasul devenind un apendice nefunctional al Bucurestiului, in lipsa infrastructurii de baza cum ar fi canalizarea sau drumur
Impartit in doua extreme, in partea de vest, zona Pipera, cu terenuri scumpe si fara utilitati, si partea de est, orasul Voluntari, unde infrastructura de baza este destul de extinsa, fosta comuna declarata oras in 2004 trebuie sa livreze investitorilor si perspective de dezvoltare pentru a nu risca migrarea ? clientilor" spre zone mai dezvoltate.
Primarul orasului Voluntari, Florentin Costel Pandele, recunoaste ca administratia locala nu a putut tine pasul cu rapiditatea dezvoltarii de proiecte imobiliare, cu setea investitorilor de a "coloniza" aceasta parte a Capitalei.
"Recunosc ca ritmul dezvoltarilor imobiliare a depasit capacitatea administratiei de a oferi infrastructura de baza, drumuri sau canalizare", a declarat Pandele.
La un pret mediu de 200-300 de euro pe metru patrat terenul din Voluntari este prohibitiv pentru o Primarie cu un buget total estimat la 40 de milioane de euro pentru anul in curs care vrea sa exproprieze pentru a construi strazi, de exemplu.
Solutia propusa de Pandele este ca proprietarii de terenuri din zona sa cedeze, din proprie initiativa, suprafetele necesare dezvoltarii de drumuri. Investitorii locali sunt pusi astfel in situatia interesanta de a renunta la teren, deci la bani, pentru a fi siguri ca au drumuri, fara de care valoarea proprietatilor oricum va scadea la un moment dat.
Voluntariul si Pipera ar fi evitat aceasta situatie, in care administratia locala isi da seama ca nu are loc liber pentru a conecta eficient orasul la Capitala prin drumuri, daca ar fi intocmit din timp, de la primele semne ale exploziei imobiliare, un p