Candidatii la alegerile prezidentiale, parlamentare, locale si pentru PE vor fi verificati din oficiu de CNSAS. In premiera, tot din oficiu ar putea fi cercetati magistratii, avocatii si notarii, personalul diplomatic si consular.
Fata de legislatia aflata in vigoare (Ordonanta de Urgenta nr. 1 din 2008 pentru asigurarea continuitatii unor activitati ale CNSAS, adoptata ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale), Executivul doreste sa extinda atat lista persoanelor care sa fie verificate din oficiu, cat si pe cea a persoanelor verificabile la cerere. Suplimentar, din oficiu ar urma sa fie cercetati in ceea ce priveste posibila legatura cu Securitatea si reprezentantii in Parlamentul European, Comisarul european din partea Romaniei, inspectorii guvernamentali, judecatorii si magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si de la Curtea Constitutionala, procurorii de la Parchetul de pe langa ICCJ, inclusiv cei din cadrul DNA si ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, judecatorii, procurorii si prim-grefierii de la instantele si parchetele civile si militare, avocatii si notarii publici, personalul diplomatic si consular, Avocatul Poporului si adjunctii acestuia, dar si membrii CNA. In schimb, din categoria persoanelor verificabile din oficiu au fost scosi directorii din prefecturi si sefii serviciilor publice deconcentrate in judete, care vor fi verificati doar la cerere. Ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, CNSAS va putea doar constata calitatea de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia.
Modificari ar putea aparea si in ceea ce priveste categoriile de persoane care pot fi verificate la cerere de CNSAS, fiind introdusi functionarii publici. Raman totodata pe lista analistii si comentatorii politici.
Candidatii la alegerile prezidentiale, parlamentare, locale