Fraudare a fondurilor europene si nereguli in administrarea si implementarea proiectelor la nivel local. Aceasta este concluzia ingrijoratoare a inspectorilor Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF) din cadrul Guvernului, care anul trecut au efectuat, la Braila, controale in cazul a sase astfel de proiecte cu o valoare totala de peste 6,5 milioane de euro. Concluzia este valabila pentru jumatate dintre proiectele verificate, valoarea totala a fondurilor asupra carora planeaza suspiciunile fiind de circa 700.000 euro. Fie ca este vorba despre finantari prin intermediul Phare, fie Sapard, inspectorii DLAF sint fermi convinsi ca in cazul a trei dintre ele, banii au fost cheltuiti aiurea ori obiectivele stabilite initial nu au fost atinse. Din acest motiv, in doua dintre cele mai grave abateri, inspectorii au trimis dosarele de control la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru a dezlega itele afacerilor. Deocamdata, directia amintita nu a realizat si o estimare concreta in ceea ce priveste cuantumul sumelor fraudate.
Curios este faptul ca peste proiectul Parc Industrial, al doilea ca marime din Braila dupa proiectul Canalul Colector, s-a asternut o perdea de fum, desi in 2006 subiectul "fraudarea milioanelor de euro de la UE" a scandalizat intreg orasul. Mai mult, politia locala a intrat atunci pe fir, un dosar gros cuprinzind numeroase indicii de deturnare de fonduri, fiind transmis pe cale ierarhica la DNA.
Un raport de activitate al DLAF aferent anului trecut a scos la lumina ca in jumatate dintre proiectele luate la mina de inspectorii de la Bucuresti sint nereguli majore. Concret, este vorba despre doua proiecte finantate prin Phare si al treilea prin Sapard, respectiv: "Infiintarea unei brutarii traditionale in comuna Gradistea", "Sastipe Romanghe - Sanatate pentru romi" in comuna Movila Miresii si "Modernizarea fermei avicole de