Analiştii de la Bucureşti susţin că ţara noastră îşi păstrează atractivitatea pentru capitalul străin, investigaţiile anticoncurenţiale fiind normale în spaţiul
Analiştii de la Bucureşti susţin că ţara noastră îşi păstrează atractivitatea pentru capitalul străin,
investigaţiile anticoncurenţiale fiind normale în spaţiul comunitar.
Anchetele iniţiate de Comisia Europeană pe teme anticoncurenţiale nu vor transmite semnale negative în rândul investitorilor străini care vor urmări să-şi dezvolte afacerile în România.
Înainte de primirea rezultatului oficial al anchetei privatizării Automobile Craiova, declanşată de Comisia Europeană (CE) pe teme concurenţiale, autorităţile române se temeau ca Ford să fie tentată să abandoneze proiectul din România, ceea ce ar fi reprezentat un semnal negativ în rândul investitorilor străini.
Odată cu poziţia oficială a grupului american, care şi-a reafirmat intenţiile de continuare a planurilor de afaceri, în pofida rezoluţiei CE, Bucureştiul a răsuflat uşurat. Şi asta pentru că, de fapt, aceasta era ştirea care îi interesa pe oamenii de afaceri străini. Numai că celelalte investigaţii în cazurile Nokia şi Antibiotice păstrează o oarecare notă de încordare în rândul autorităţilor române.
România nu trebuia să fie anchetată pe teme concurenţiale
"Nu există ţară membră a UE care să nu aibă probleme în domeniul concurenţial. Investitorii cu siguranţă vor continua să caute România. Asta pentru că ce contează este că Ford va continua afacerea la Craiova, privatizarea nefiind afectată. Mai mult, în pofida atâtor discuţii, la Cluj, Nokia va dezvolta un centru de producţie important. Toate acestea reprezintă semnale pozitive pentru investitori", este de părere analistul Daniel Dăianu.
Pentru secretarul general al AOAR, Cristian Pârvan, România nu trebuia să