Izolate foarte bine termic, imobilele pasive scad semnificativ preţurile la întreţinere. Casele pasive sunt construite în aşa fel încât să asigure un climat interior confortabil în orice Izolate foarte bine termic, imobilele pasive scad semnificativ preţurile la întreţinere.
Casele pasive sunt construite în aşa fel încât să asigure un climat interior confortabil în orice sezon, fără a recurge la surse de căldură convenţionale. Acest tip de locuinţă reduce cheltuielile de întreţinere cu până la 80 la sută comparativ cu o casă construită în mod obişnuit.
Întreţinerea imobilului produce puţine gaze cu efect de seră, fiind astfel prietenoasă cu mediul înconjurător. În Europa există mii de astfel de construcţii, cu precădere în Austria şi Germania. Conceptul de casă pasivă a început să prindă contur şi în România.
Locuinţele eficiente din punct de vedere energetic au devenit o preocupare constantă a constructorilor din Occident după ce, în 1988, Wolfgang Feist şi Bo Adamson au pus bazele conceptului de casă pasivă.
Consumul de energie necesar încălzirii clădirii nu trebuie să fie mai mare de 15 kWh/mp pe an, comparativ cu necesarul energetic de 250-400 kwh/mp/an, pentru un imobil obişnuit. "Arhitectura casei pasive este simplă. Construcţia trebuie să aibă expunere sudică, acoperişul acesteia poate fi într-una sau în două ape, iar ferestrele trebuie să fie mari şi îndreptate, de asemenea, spre partea sudică", a spus Marin Cruţescu, director general la o firmă de construcţii şi membru în Institutul pentru case pasive din Darmstadt, Germania.
Clădirea are orientare sudică
Casa pasivă este construită în aşa fel încât aceasta să piardă prin pereţii săi cât mai puţină căldură şi să asigure agentul termic cu ajutorul soarelui, în toate anotimpurile. Construcţia captează căldura soarelui prin intermediul ferestrelor de dime