Gigantul german al electricităţii vrea să facă pe plac Bruxelles-ului, cu riscul de a supăra Berlinul. Cea mai mare companie de utilităţi din Germania, E.On AG, vrea să-şi vândă reţeaua Gigantul german al electricităţii vrea să facă pe plac Bruxelles-ului, cu riscul de a supăra Berlinul.
Cea mai mare companie de utilităţi din Germania, E.On AG, vrea să-şi vândă reţeaua electrică de distribuţie, în ciuda faptului că astfel subminează eforturile guvernului de la Berlin de o proteja de procesul de divizare a producţiei de distribuţie impus de Comisia Europeană.
Directorul executiv al E.On, Wulf Bernotat, i-a spus cancelarului german Angela Merkel că planul de vânzare a reţelei electrice de înaltă tensiune are la bază motivaţii comerciale, a declarat ieri un purtător de cuvânt al guvernului german, care nu a vrut să-şi dezvăluie identitatea, relatează "Bloomberg".
Purtătorul de cuvânt al E.On, Jens Schreiber, a refuzat să comenteze. Merkel preferă ca primele patru cele mai mari companii de utilităţi ale ţării, care împreună asigură 80% din producţia de energia electrică a Germaniei, să-şi păstreze reţelele de distribuţie, a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului.
De cealaltă parte, Comisia Europeană presează de mai mult timp toate grupurile energetice majore din Europa să-şi vândă reţelele de distribuţie a gazelor naturale şi electricităţii pentru a asigura o concurenţă loială pe piaţa comunitară şi pentru a atrage investiţii. Scopul este, desigur, reducerea costurilor la energie suportate de consumatorii din UE.
Alte trei companii germane vor să facă acelaşi lucru
Dar Germania şi alte şapte ţări, inclusiv Franţa, au înaintat, luna trecută, oficialilor UE o propunere prin care cer ca Bruxelles-ul să stimuleze competiţia permiţându-le în acelaşi timp companiilor să-şi păstreze controlul asupra reţelelor d