Corepondenţă din Chişinău
În 1992, la Tighina, s-au dat cele mai aprige lupte. Conflictul a început după ce forţele separatiste transnistrene, sprijinite de Rusia, au atacat Comisariatul poliţiei moldoveneşti devastându-l şi omorând mai mulţi poliţişti. După semnarea Acordului moldo-rus de încetare a focului, în 1992,
Corepondenţă din Chişinău
În 1992, la Tighina, s-au dat cele mai aprige lupte. Conflictul a început după ce forţele separatiste transnistrene, sprijinite de Rusia, au atacat Comisariatul poliţiei moldoveneşti devastându-l şi omorând mai mulţi poliţişti. După semnarea Acordului moldo-rus de încetare a focului, în 1992, Comisariatul a continuat să activeze în partea transnistreană a aşa-numitei frontiere instalate ilegal de regimul separatist cu ajutorul „pacificatorilor” ruşi. De-a lungul ultimilor 15 ani, organele de forţă din Transnistria au încercat în repetate rânduri, fără succes, să evacueze Comisariatul poliţiei moldoveneşti din Tighina. Recent, însă, am aflat că acesta a dispărut de la sine.
MĂRTURII. „Noi nu avem comisariat aici. Nu există aşa denumire. Noi avem doar un grup operativ comun de miliţie şi poliţie”, ne-a declarat Valerii Prudnikov, cel pe care Chişinăul îl consideră „comisar de Tighina”.
Am ajuns la el după ce doi fraţi ne-au povestit cum organele de forţă transnistrene şi-au bătut joc de ei la începutul acestei luni, practic, sub privirile poliţiştilor moldoveni. Presa de la Chişinău a relatat despre acest caz. Este vorba de Viorel şi Petru Panteleiciuc care, pe data de 5 februarie, au fost agresaţi de miliţia şi securitatea transnistreană în timp ce vindeau cartofi pe partea moldovenească a pretinsului hotar. Viorel a fost răpit, iar Petru a reuşit să fugă şi a cerut ajutor organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului „Promo-Lex” din Chişinău.
Ceea ce