Liceenii care se pregătesc pentru o carieră în administraţia publică descriu imaginea viitorului om din spatele ghişeului. Cu ce asociaţi termenul de funcţionar public? "Doamnele de la Liceenii care se pregătesc pentru o carieră în administraţia publică descriu imaginea viitorului om din spatele ghişeului.
Cu ce asociaţi termenul de funcţionar public? "Doamnele de la poştă", "o tanti la ghişeu, blocată acolo pe viaţă", "primarul", "salarii mici". Acestea sunt câteva dintre răspunsurile unor elevi de clasa a XII-a de la Colegiul Economic "Hermes" din Capitală. Deşi cunoştinţele lor despre administraţie sunt reduse, liceenii se văd înalţi funcţionari publici peste patru ani.
Umblă cu iPod-ul în buzunar, se îmbracă după ultima modă din revistele glossy şi au deja maşină la vârsta majoratului. Aşa arată liceenii de astăzi pe care în maximum 10 ani i-aţi putea vedea în spatele ghişeului de la primărie sau de la administraţia financiară. Deocamdată se sperie de salariile mici, de sutele de dosare stivuite prin instituţiile publice şi de cozile din faţa ghişeelor văzute la "Ştirile de la ora 7". "Un funcţionar public trebuie să fie şi un bun manager, ca să te scape de cozile de la ghişeu", susţine Mihai Ban, elev în clasa a XII-a la "Hermes".
"Vreau să fiu premier"
Pe de altă parte însă, viitorii funcţionari publici au planuri mari de schimbare: îşi doresc să fie un bun manager al unei instituţii şi să schimbe "mentalităţile comuniste". Mihai Ban este unul dintre liceenii care îşi doresc o carieră în administraţia publică. A fost atras de oportunităţile oferite de acest post şi consideră că ar fi un bun primar şi într-o zi poate chiar premier.
Până să ajungă la apogeul carierei ştie însă cum ar putea rezolva eventuale conflicte dintr-o instituţie publică. "Totul se rezolvă cu mult calm şi organizare", explică adolesce