Europarlamentarii români au o prezenţă bună în Parlamentul European (PE) şi o "fidelitate" crescută faţă de grupul parlamentar din care fac parte, se arată într-un studiu dat publicităţii, astăzi, de Institutul de Politici Publice (IPP) intitulat "Cum muncesc europarlamentarii?". Sursa: Parlamentul European IPP a lansat, în premieră pentru România, o bază de date electronică despre activitatea tuturor europarlamentarilor din cele 27 de ţări membre ale UE. Astfel că, printre cei mai conştiincioşi europarlamentari români, în sesiunea septembrie-decembrie 2007, se numără democrat-liberalul Marian-Jean Marinescu, social-democratul Adrian Severin şi liberalul Cristian Silviu Buşoi, prezenţi la lucrările PE în proporţie de 88,46%.
Printre chiulangii se numără, conform studiului, social-democratele Rovana Plumb cu o prezenţă de 53,85%, Daciana Sârbu cu 57,69% şi Silvia-Adriana Ţicău cu 65,38%. Prezenţa bună pe ansamblu a europarlamentarilor români la lucrările PE a fost explicată de cei de la IPP prin faptul că sistemul de sancţiuni în cazul neparticipării la şedinţe este destul de drastic. Doru Franţescu, reprezentant IPP, a subliniat că absenţa de la mai mult de jumătate din şedinţele de plen se penalizează cu "tăierea" la jumătate a drepturilor băneşti ale "contravenientului". În plus, directorul IPP, Violeta Alexandru, a precizat că mentalitatea generală a europarlamentarilor este diferită de cea existentă în Parlamentul României, majoritatea celor de la Bruxelles fiind serioşi în ceea ce priveşte prezenţa la lucrări.
Românii sunt loiali grupului de provenienţă Cât priveşte "fidelitatea" europarlamentarilor români faţă de grupul parlamentar din care fac parte, aceasta este cuantificată la cote dintre cele mai ridicate, dovedind că printre aceştia sunt, practic, foarte puţini cei care nesocotesc deciziile grupului asupra unei chestiuni ce urme