În desişul pădurii seculare din rezervaţia de la Bucşani se zăresc siluetele lor masive. Pământul li se cutremură sub ropotul copitelor. Creaturi fabuloase, învăluite în mister, gonesc spre un loc ştiut numai de ele. Sunt printre ultimele exemplare ale unei specii descinse din legendă, care duc cu gândul la „întâiul descălecat” şi la începuturile istoriei.
Pentru prima ediţie din acest an a emisiunii Te vezi la Ştirile Pro Tv, difuzată duminică, 2 martie, la ora 13.15, Cristian Tabără s-a aflat la rezervaţia de zimbri de la Neagra Bucşani, lângă Târgovişte. Este “regatul” acestor creaturi masive şi imprevizibile, care stăpâneau odinioară pădurile Europei. Până la sfârşitul secolului al XVIII-lea, turmele sălbatice de zimbri umblau nestingherite prin anumite zone ale ţării noastre. Astăzi, un număr restrâns de exemplare, protejate de lege, se află în crescătorii, rezervaţii sau la grădini zoologice. Păstrându-şi silueta maiestuoasă de altădată, ultimii zimbri din Romania stau mărturie vie a importanţei pe care au avut-o în vremuri străvechi strămoşii lor, care petreceau în preajma voievozilor.
După cum spune Dumitru Voicu, directorul rezervaţiei de la Bucşani, Cristian Tabără şi echipa lui au fost primii oameni, în afara personalului specializat, care s-au apropiat atât de mult de zimbri. A fost o întâlnire neaşteptată atât pentru oameni, cât şi pentru animale. Căci apropierea de zimbri, care pot avea până la 2 metri înălţime şi 1.200 de kg, nu este tocmai lipsită de emoţii, cu atât mai mult cu cât aceştia „privesc cu suspiciune” şi persoanele străine, şi camera de luat vederi.
Faptul că unul dintre îngrijitori îşi amintea cum a fost atacat şi tăvălit de un zimbru nu a fost în măsură să încurajeze echipa emisiunii. Cu toate astea, Cristian Tabără s-a apropiat de zimbri şi s-a plimbat printre ei, încercând să-şi dea seama dacă ideea unui „interviu”