Incepand cu acest an, contractele de achizitii publice atribuite online trebuie sa insumeze minim 20% din valoarea totala a contractelor de achizitii realizate de o anumita institutie. In prezent, procentul este de numai 1%.
O Hotarare de Guvern adoptata in aceasta saptamana impune ca obligatorie utilizarea mai frecventa a sistemului electronic de achizitii publice (SEAP). Pana in prezent, institutiile care au demarat proceduri de achizitii au fost obligate sa transmita numai anunturile de participare la licitatii prin SEAP, celelalte etape din procedura avand permisiunea de derulare si prin modalitati clasice, cum ar fi serviciile postale.
Pe scurt, contractele de achizitii publice atribuite prin mijloace electronice, adica online, trebuie sa insumeze, incepand din 2008, minim 20% din valoarea totala a contractelor de achizitii realizate de o anumita institutie.
Cum se calculeaza valoarea totala anuala a achizitiilor publice efectuate online:
"prin cumularea valorii tuturor contractelor atribuite prin intermediul procedurilor de licitatie deschisa, licitatie restransa si cerere de oferte, daca sunt derulate integral online, prin utilizarea licitatiei electronice ca modalitate speciala de atribuire sau prin intermediul cumpararii directe, daca aceasta este realizata prin intermediul catalogului electronic din SEAP", transmite Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP).
Institutiile romanesti se urnesc greu, cand e vorba de Internet
Reprezentantii ANRMAP considera ca sistemul electronic este eficient si putin costisitor, dar, din inertie, institutiile nu-l utilizeaza decat daca sunt obligate prin lege.
"Autoritatile contractante pot utiliza o gama larga de instrumente care sa permita utilizarea mijloacelor electronice cu costuri minime (un calculator