Tensiunea a crescut brusc în Orientul Mijlociu, atât prin escaladarea atacurilor cu rachete lansate din Gaza de către radicalii grupării Hamas către oraşele israeliene Sderot şi Aşkelon, soldate cu victime, (numai într-o singură zi la Sderot au fost lansate 40 de rachete Quassam, cât şi prin bombardamentele aviaţiei israeliene în Gaza. Acestea au distrus mai multe obiective despre care partea israeliană a afirmat că ar fi centre ale terorismului, dar vizate au fost şi birourile premierului Hamas Ismail Haniyeh Şi în urma acestei acţiuni s-au înregistrat morţi şi răniţi.
Aflat în vizită în Japonia, premierul Ehud Olmert a apreciat că „în sudul Israelului şi în Gaza se duce un război” şi că „nicio persoană din Hamas, indiferent de rangul său, nu va scăpa de consecinţele războiului”. În aceste condiţii se conturează tot mai mult posibilitatea unui atac pe scară largă a forţelor israeliene în Gaza. Potrivit cotidianului israelian „Haaretz”, care a citat surse militare, în următoarele săptămâni, armata îşi va încheia pregătirile pentru o ofensivă terestră de amploare care, scrie „Jerusalem Post”, ar viza nu numai anihilarea ameninţării cu rachete prin distrugerea lansatoarelor şi a atelierelor în care se confecţionează, ci şi prin paralizarea capacităţii de acţiune a guvernului Hamas.
În ultimele 24 de ore, ministrul apărării, Ehud Barak a avut mai multe întâlniri cu specialişti din minister, rapreciind că „o operaţiune terestră este o realitate”. Ministerul de Externe a cerut ambasadelor israeliene să transmită un mesaj în care să arate că în 2005 Israelul a părăsit Gaza fără intenţia de a reveni, dar continuarea atacurilor teroriste obligă ţara să aleagă această opţiune. Totuşi, afirmă analiştii, decizia aparţine guvernului care nu şi-a spus încă ultimul cuvânt.
Ţinând cont de circumstanţe, Omar Suleiman, şeful serviciilor secrete egiptene, şi-a a