Vladimir Putin lasă preşedinţia Rusiei pentru postul de prim-ministru. Timp de două mandate, liderul de la Kremlin a reuşit să refacă economia, să-i ofere din nou Rusiei vocea de mare putere a lumii, dar şi să compromită democraţia internă, spun analiştii.
Preşedintele rus Vladimir Putin se apropie cu paşi repezi de finalul celui de-al doilea mandat succesiv la conducerea Federaţiei Ruse. Duminică vor avea loc alegerile prezidenţiale, care, potrivit sondajelor de opinie, vor fi câştigate aproape sigur de preferatul său Dmitri Medvedev, candidatul partidului pro- Kremlin Rusia Unită.
În cei opt ani la conducerea ţării (2000-2008), Vladimir Putin, care se pregăteşte să devină premier, a reuşit să metamorfozeze Rusia, redându-i încrederea în sine după ani de criză şi umilinţă. Pentru această regăsire a stabilităţii, însă, ţara a plătit cu războiul din Cecenia şi compromiterea democraţ iei, comentează AFP. De mandatele lui Putin se leagă povestea de succes a economiei ruse, care intrase într-o criză gravă în 1998, în timpul lui Boris Elţân.
După traumatismul căderii URSS şi după anii de reformă dureroasă pentru ruşi, perioada Putin este percepută pozitiv: produsul intern brut a crescut de aproape cinci ori - de la 260 de miliarde de dolari, în 2000, la 1.223 de dolari, în 2007. Este dificil de ignorat însă că preţul petrolului a crescut de aproape patru ori şi că Rusia a devenit cel de-al doilea exportator mondial de petrol în contextul conflictului din Irak. Şi aici, Putin îşi poate aroga un „merit“ - controlul impus asupra sectorului petrolier prin prigoana oligarhilor. Totuşi, arestarea în octombrie 2003 a celui mai bogat om din Rusia, Mihail Hodorkovski, bănuit de Kremlin de ambiţii politice, a fost semnul înăspririi regimului. Până la urmă, a refăcut ţara, spun mulţi ruşi despre Putin.
9/11, momentulunei apropieri