Rodul unei colaborări între informaticienii italieni şi spanioli, capabil să efectueze peste opt milioane de miliarde de operaţiuni pe secundă, consumând numai 10 Kw, Ianus este considerat,
Rodul unei colaborări între informaticienii italieni şi spanioli, capabil să efectueze peste opt milioane de miliarde de operaţiuni pe secundă, consumând numai 10 Kw, Ianus este considerat, la ora actuală, cel mai puternic calculator din lume. La realizarea acestuia au contribuit şi cercetători de la Universitatea La Sapienza din Roma, Universitatea din Ferrara, Institutul spaniol IIA şi Universitatea din Madrid.
Ianus a fost prezentat, ieri, în oraşul italian Trento, la European Centre for Theoretical Studies in Nuclear Physics. Supercomputerul a fost realizat în laboratoarele firmei italiene Eurotech (cu sediul la Friuli), specializată în realizarea şi producerea la scară largă a calculatoarelor "miniaturale", cu o capacitate de calcul foarte ridicată. Iar performanţele lui Ianus în acest sens sunt, într-adevăr, de excepţie: pentru operaţiunile pe care acest computer le face într-o secundă, un miliard de persoane ar avea nevoie de 60 de zile.
Ianus mai deţine un record: acela că are nevoie de un spaţiu de depozitare relativ restrâns, respectiv de un "container" de un metru lungime, un metru lăţime şi doi înălţime. După cum a explicat Giorgio Parisi, recent câştigător al Premiului Microsoft pentru Ştiinţă în Europa, Ianus va accelera cercetarea în domeniul nanotehnologiei şi al farmaceuticii, permiţând studierea efectelor medicamentelor de ultimă generaţie asupra celulelor organismului uman. (Adina Şuteu)