A vazut lumina zilei la Cernavoda cu treizeci de ani in urma. Asezare, care, dupa "pierderea" Balcicului, devenise alaturi de Mangalia, al doilea paradis dobrogean al pictorilor autohtoni. Miraculoasa lumina diurna, radiind pana si din praful cretos al pamanturilor de acolo, ca si pitorescul exotic si cosmopolit al locurilor au fost nemurite in panzele unor maestri ai penelului precum Iser, Darascu, Bunescu, Catargi, Lucian Grigorescu, Sirato. ..
Samanta acestei fabuloase predestinari originare pare sa fi incoltit astazi in paleta Florianei Deaconu. Caci, un astfel de palpit infiorat de misterul metamorfozelor geologice, astrale, arheologice si teozofice cred ca poarta in ele panzele si cartoanele tinerei artiste, expuse intr-o concentrata suita de imagini abstracte la Galeria ?Orizont?.
Este prima expozitie personala a artistei. Care inca urmeaza studii aprofundate, sub indrumarea pictorului profesor Gheorghe Anghel, la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, dupa o licenta in arte plastice la Cluj. Este membra a Filialei Constanta a UAPR din 2005, in orasul de la Marea Neagra desfasurandu-si de catava vreme si activitatea didactica.
Cred ca masteratul sau are toate sansele sa fie unul profitabil profesional, in urma fericitei compatibilitati estetice si interogativ-ideatice cu experienta si filozofia picturala a maestrului sau de astazi. Impactul vizual pe care il provoaca lucrarile ei este unul ce isi refuza contemplarea strict senzoriala, invitand mai degraba la sondarea meditativa a universului vizual sublimat de artista in eseurile sale pictografice.
Anca Floriana Deaconu recompune o realitate, sa-i spunem peisagistica, prin abstragerea din campul formelor recognoscibile a componentelor esentiale, a celor care induc in privitor o "stare de peisaj". Artista renunta la stereotipurile retoricii descriptive, optand pentru un