Profesorii de la Şcoala nr. 13 din Craiova se declară încântaţi de elevii lor, sută la sută de etnie romă. Sursa: Gabriela Zanfir
Cartierul Faţa Luncii din Craiova e cunoscut ca „teritoriul ţiganilor“. Taximetriştii se gândesc de două ori înainte să accepte să ducă pe cineva acolo. Majoritatea craiovenilor nu se pot lăuda că au călcat în Luncă de prea multe ori. Tocmai de aceea, despre Şcoala nr. 13 din Luncă s-au auzit multe lucruri.
Legendele urbane spun că ţigănuşii sunt aduşi în curtea şcolii de părinţi cu limuzinele, că fac ce vor în timpul orelor, că trebuie să fii atent mereu la buzunare dacă îi calci pragul, că nu găseşti mai mult de trei elevi într-o clasă.
Şcoala Generală nr. 13 din Craiova are 636 de elevi, împărţiţi în cursurile de zi, cursurile cu frecvenţă redusă şi cursurile din cadrul programului „A doua şansă“. „Toţi din cei înscrişi la zi sunt de etnie romă. Avem procent de sută la sută. Segregarea nu s-a produs intenţionat. Aşa a fost să fie. Până acum câţiva ani, procentul de români şi de copii de etnie romă era oarecum echilibrat“, spune directoarea şcolii, Mariana Becherescu.
Trei feluri de cursuri
E greu să fii obiectiv când intri în curtea Şcolii nr. 13 cu un munte de prejudecăţi, mai ales dacă te-au mai lătrat şi câinii. Pe coridoare e linişte. E chiar pustiu. Iar profesoarele, chemate de directoare să ofere răspunsuri curiozităţilor, nu par stresate sau scoase din sărite, nicidecum speriate că predau în Şcoala nr. 13.
„Nu ne gândim că e o zonă periculoasă. De fapt, suntem la 10 minute de centru. Iar dacă ne întrebaţi de câini, sunt cel puţin la fel de mulţi câini şi în celelalte cartiere. Suntem de la început aici. De când am luat concursul de titularizare, acum 10 ani. Nu am mai vrut să plecăm“, spune Mădălina Pavel despre ea şi despre colega ei, Dorina Iordache.