STUDIU ● Alimentaţia organică reduce riscul alergiilor
Lactatele organice sunt mult mai sănătoase decât cele convenţionale. Cercetătorii au demonstrat, de exemplu, că o dietă cu lactate bio reduce riscul apariţiei unor alergii.
STUDIU ● Alimentaţia organică reduce riscul alergiilor
Lactatele organice sunt mult mai sănătoase decât cele convenţionale. Cercetătorii au demonstrat, de exemplu, că o dietă cu lactate bio reduce riscul apariţiei unor alergii.
Riscul apariţiei eczemelor la copiii hrăniţi cu produse lactate organice este cu 36% mai redus decât în cazul celor care au o dietă convenţională, potrivit unui studiu publicat anul trecut în Jurnalul Britanic de Nutriaţie. Eczema este o afecţiune cutanată alergică, acută sau cronică, ce se caracterizată prin zone roşii supraînălţate de mici vezicule lichidiene deosebit de pruriginoase.
EXPLICAŢII. Însă, deşi acest studiu demonstrează că dieta cu lactate organice îi protejează pe copii împotriva dezvoltării eczemelor, cercetătorii britanici presupun doar care este "mecanismul" ce determină această protecţie. Dat fiind că alte studii au demonstrat că nivelul nutrienţilor este mai mare în laptele bio decât în cel convenţional, cercetătorii britanici merg pe ideea că "vinovată" pentru efectul benefic al lactatelor bio în cazul reducerii riscului de apariţie a eczemelor este concentraţia mai mare de acid linoleic conjugat (CLA). Care acid linoleic conjugat limitează, printre altele, apariţia alergiilor, potrivit studiilor preclinice.
LA NOI. Din păcate, pe piaţa românească nu se comercializează lapte organic. În schimb se găsesc produse lactate bio: smântână, brânză, unt şi caşcaval. De exemplu, Asociaţia Valea Asăului din Bacău oferă brânză frământată, telemea, caş, brânză dietetică, smântână şi caş ecologice. Aceste produse pot fi