Tarile Uniunii Europene nu au reusit sa ajunga la o intelegere in ce priveste stimularea concurentei in sectorul energetic, a anuntat presedintia slovena a organizatiei dupa o intalnire neoficiala, la Bruxelles. "Statele membre au viziuni diferite in ce priveste piata energetica", a declarat ministrul sloven al economiei Andrej Vizjak.In dorinta de a incuraja competitia in acest domeniu, Comisia Europeana a propus toamna trecuta desprinderea retelelor de distributie a energiei de companiile producatoare.
Intre timp, un grup de opt state, intre care Franta si Germania, au propus o modalitate alternativa de stimulare a competitiei, cu pastrarea productiei si distributiei in cadrul aceleiasi companii, dar sub management diferit. In ciuda divergentelor, comisarul european pentru energei, Andris Pielbalgs, spera ca pana in luna iunie sa se ajunga la un acord.Intre timp, o a treia tara membra a UE, Ungaria, a decis sa submineze si ea planurile de stimulare a independentei energetice a Europei fata de Rusia, semnand un acord de parteneriat cu Moscova in cadrul proiectului South Stream.
Prin acest proiect, Ungaria s-a alaturat Rusiei, Italiei, Bulgariei si Serbiei in cadrul proiectului gazoductului South Stream, construit de Gazprom pentru cresterea exporturilor de gaze rusesti in Europa. Gazpoductul South Stream are o capacitate proiectata de 30 miliarde metri cubi si urmeaza sa fie dat in exploatare in anul 2013.
Integral in Romania libera Tarile Uniunii Europene nu au reusit sa ajunga la o intelegere in ce priveste stimularea concurentei in sectorul energetic, a anuntat presedintia slovena a organizatiei dupa o intalnire neoficiala, la Bruxelles. "Statele membre au viziuni diferite in ce priveste piata energetica", a declarat ministrul sloven al economiei Andrej Vizjak.In dorinta de a incuraja competitia in acest domeniu, Comisia Europeana a p