• CE BEM, CE MÂNCĂM
Îndulcitorii de sinteză folosiţi pentru acest produs au fost încadraţi de Agenţia Internaţională de Cercetări în Cancer ca fiind cancerigeni, iar dozele zilnice admise stabilite sunt foarte mici. • CE BEM, CE MÂNCĂM
Îndulcitorii de sinteză folosiţi pentru acest produs au fost încadraţi de Agenţia Internaţională de Cercetări în Cancer ca fiind cancerigeni, iar dozele zilnice admise stabilite sunt foarte mici.
Gemul este un produs care prin ingredientele pe care le are nu se adresează persoanelor supraponderale, obeze sau diabeticilor. Sunt însă producători care se gândesc şi la aceste categorii de consumatori. Un exemplu este Arovit, care a scos pe piaţă un gem de caise dietetic. Ingredientele pe care acest produs le are inscripţionate pe etichetă sunt: “caise, îndulcitori: fructoză, zaharină (E 954), acetsulfam de potasiu (E 950), ciclamat de sodiu
(E 952), acidifiant: acid citric – E 330, antioxidant acid ascorbic – E 300, gelifiant pectină – E 440”. De asemenea, producătorul specifică faptul că gemul este “preparat cu 40 g de fructe pentru 100 g”. Dacă veţi consuma 100 de grame de produs veţi acumula o valoare energetică de 107 kcal. Organismul dumneavoastră va acumula 25,178 g glucide, 0,68 g proteine şi 0,11 g lipide, după ce veţi ingera 100 de grame din acest gem.
ANALIZĂ. Produsul analizat este un gem de caise cu profil nutriţional foarte dezechilibrat, cu exces de glucide, în special fructoză, ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Specialistul nostru atrage atenţia că fructoza este incriminată în perturbarea metabolismului, apariţia hiperuricemiei şi a gutei şi în glicozilarea hemoglobinei, factor de risc în apariţia bolilor cardiovasculare. Îndulcitorii intensivi artificiali acalorigeni E 954, E 950 şi E 952 nu sunt indicaţ