Din cauza sutelor de kilograme de droguri şi a miilor de telefonelor mobile introduse în penitenciare, din ianuarie 2009 se interzic coletele, chiar şi în timpul vizitelor. Introducerea Din cauza sutelor de kilograme de droguri şi a miilor de telefonelor mobile introduse în penitenciare, din ianuarie 2009 se interzic coletele, chiar şi în timpul vizitelor.
Introducerea telefoanelor mobile şi a drogurilor în puşcăriile româneşti au luat o amploare fără precedent. Numai anul trecut au fost confiscate aproape 6.500 de telefoane mobile din penitenciarele din ţară. Tot în 2007, s-au descoperit 155 de cazuri de deţinere de droguri, în special haşiş şi marijuana. Pentru stoparea introducerii obiectelor interzise în arest, un ordin al ministrului justiţiei va interzice, începând cu 1 ianuarie 2009, pachetele în penitenciare, chiar şi în timpul vizitelor.
Din cauza drogurilor injectabile, mulţi deţinuţi contractează virusul HIV, ei dându-şi seringile de la unii la alţii. Acest fenomen este aproape imposibil de stopat. Deţinuţii din penitenciarele bucureştene sunt de departe "campioni" la punerea în circuit a drogurilor. 41% din cazurile de deţinere de stupefiante s-au înregistrat la Penitenciarul Rahova, iar la Jilava - 29%.
În provincie, Penitenciarul Giurgiu a fost cel mai expus la traficul şi consumul de droguri. Şeful Adiministraţiei Naţionale a Penitenciarelor, procurorul Marius Iosef, a prezentat bilanţul pe anul 2007 al instituţiei pe care o coordonează. În prezenţa ministrului interimar al justiţiei Teodor Meleşcanu, şeful penitenciarelor a expus problemele cu care se confruntă atât angajaţii instituţiei, cât şi deţinuţii. La capitolul probleme, Marius Iosef a indicat şi carenţele de pregătire profesională ale unor angajaţi din sistem, dar şi mentalitatea învechită.
Hoţii ocupă primul loc în topul infracţiunilor
@N_P