» In ciuda avantajelor economice, migratia fortei de munca a creat o problema uriasa: cea a copiilor lasati singuri acasa. Aproximativ 170.000 de elevi de gimnaziu din toata tara au cel putin un parinte plecat la munca in strainatate.
» Organizatia ieseana "Alternative Sociale", specializata pe asistenta sociala si consultanta psihologica, a lansat inca de acum doi ani proiectul "Singuri acasa", cu scopul de a-i ajuta pe copiii aflati in aceasta situatie dificila.
» Asociatia a facut un studiu din care reiese ca cele mai multe cazuri provin din judetele Moldovei, in special din Suceava, Iasi Botosani.
Alexandra are 15 ani si de un an traieste singura. Parintii au lasat-o sa se descurce pe cont propriu, chiar daca fata are o varsta la care sprijinul acestora ar fi fost fundamental in dezvoltarea ei psihologica ulterioara. "Tata a plecat sa munceasca in Italia acum doi ani. Dupa un an, a plecat si mama. Vorbim la telefon, au zis ca o sa vina acasa sau, daca nu o sa vina, o sa ma cheme si pe mine acolo. Nu s-a intamplat nimic din toate acestea", povesteste Alexandra. De cand a ramas singura, viata fetei a intrat intr-o perioada mai putin fasta: a ramas repetenta si a inceput sa aiba tulburari de comportament, accese de violenta si depresie. Incetul cu incetul, fata devenea de nerecunoscut chiar si pentru oamenii apropiati ei. Alexandra a fost chiar la un pas de a abandona scoala. In acest moment "Alternative Sociale" a intervenit in viata fetei. Specialistii asociatiei au convins-o pe Alexandra sa-si continue studiile si sa revina la viata normala pe care o avusese pana nu demult. Nu este o munca usoara, pentru ca si problemele de acest gen sunt delicate. Cum ai putea sa suplinesti rolul parintilor? "Au fost cazuri triste in care, din pricina problemelor afective sau a supraincarcarii de roluri, copiii au incercat sa se sinucida,