În ajunul scrutinului prezidenţial, analiştii de la Moscova fac noi speculaţii în legătură cu averea lui Vladimir Putin şi cu banii pe care apropiaţii săi i-ar fi pus la păstrare în
În ajunul scrutinului prezidenţial, analiştii de la Moscova fac noi speculaţii în legătură cu averea lui Vladimir Putin şi cu banii pe care apropiaţii săi i-ar fi pus la păstrare în străinătate pentru a-şi asigura un viitor liniştit după ce "ţarul" va ceda fotoliul de la Kremlin.
Stanislav Belkovski, analist la Institutului de Strategie Naţională din Moscova, este convins că, în opt ani de putere, Putin a devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni din Europa. Belkovski crede că preşedintele rus ar fi strâns cel puţin 40 miliarde de dolari în active pe care le-ar fi plasat în active, în companii offshore, dar nu pe numele său, ci al unor persoane mai mult sau mai puţin apropiate.
Expertul de la institutul moscovit merge mai departe şi afirmă că liderul de la Kremlin ar deţine mai mult de o treime din acţiunile Surgutneftgaz, cel de-al treilea producător rus de petrol. Şi tot Putin ar fi în posesia a 4,5% din acţiunile gigantului rus Gazprom, dar şi a trei sferturi din compania petrolieră Gunvor, cu sediul în Elveţia.
Mai moderat decât colegul său, Aleksei Mukhin, director la Centrul de Informare politică din Moscova, estimează averea preşedintelui Rusiei la doar 4-5 miliarde dolari. Cei doi analişti sunt însă de acord asupra unui lucru: Vladimir Putin are şi "stofă de om de afaceri", pentru că, pe parcursul celor două mandate la Kremlin, a ştiut să profite din plin de explozia preţurilor petrolului şi a gazelor pe pieţele mondiale, pentru a se îmbogăţi. Dar nu numai preşedintele rus şi-a pus ceva bani deoparte.
Potrivit lui Belkovski, cel puţin 50 de oameni de încredere ai liderului rus au făcut bani frumoşi în timpul mandatului său. Pentru ei, greul acum î